Dienstag, 10. Februar 2009

de film 'Der Tunnel' en de link van deze film met het Mauerpark

Wij hebben in berlijn het mauerpark bezocht, als opdracht. De volgende opdracht was een film kijken die te maken heeft met de plek die wij bozogt hebben. Bij ons is het de film "der Tunnel" geworden, ik vertel kort waar de film over gaat en daarna wat deze film precies met onze plek te maken heeft.

http://www.youtube.com/watch?v=dPoPexx3BSc
http://www.youtube.com/watch?v=iKZvl7HdTkA


De film:
De film begint in augustus 1961, tijdens de koude oorlog. Het is de tijd dat de Oost-Duitse regering een muur laat bouwen. Harry Melchior(één van de hoofdrol spelers) staat bekent als een problemen maker bij de Oost-Duitse politie, hij is zwemkampioen in de DDR, hij heeft wel eens vast gezeten en ze willen hem daarom erg strak houden. Hij besluit samen met zijn vriend Matthis te vluchten naar het wenste, maar de vlucht poging lukt niet helemaal, zij zelf vluchten maar ze moeten de zus van Harry; Lotte en de zwangere vrouw van Matthis achterlaten. En dan willen ze dus als hun dierbaren ook naar die kant zien te krijgen. Dan besluiten ze dus om een tunnel de graven. Naast Matthis en Harry zijn er nog 2 mannen die der_tunnelmee doen, Fred, Vittorio en Friedrike. later in de film gaan ze nog opzoek naar meer mensen om hun ‘team’ uit te breiden, omdat het anders te lang zou duren voor de tunnel af zou komen. Ze beginnen met het graven van de tunnel, die vanuit een oude fabriek in het westelijke deel van Berlijn onder De Muur door naar Oost-Berlijn moet leiden. Tijdens het graven van de tunnel, stuiten ze op veel problemen zoals dat ze op een gegeven moment niet meer verder kunnen omdat er een betonblok in de weg zit, deze willen ze door boren met een betonboor maar boven de grond horen de honden het geluid van de boor en beginnen te blaffen, maar omdat de Duitsers door iets anders worden afgeleid kunnen ze verder gaan. Ook loopt de tunnel op een gegeven moment onder water en moeten ze er met man en macht voor zorgen dat alles niet voor niks is geweest. Om hun familie op de hoogte te houden ‘spionnen’ waaronder Fred en Vittorio naar Oost-Berlijn gestuurd om daar een briefje door te geven van bijvoorbeeld aan Lotte en zij kan het dan weer verder vertellen zodat iedereen weet hoe de situatie op het moment is en hoe ver ze zijn. De vriend van Friedrike, Heiner, ziet het wachten op het gegeven moment niet meer zitten, omdat hij door heeft dat het iets speelt tussen Harry en zijn Friedrike. Hij doet een poging om zelf langs de beveiliging te rennen en over de muur te klimmen maar onder het rennen word er op hem geschoten, toch probeer hij nog naar de muur te kruipen. Aan de andere kant staan Friedrike en Harry, ze kunnen alles horen en Harry probeert hem nog te redden maar het lukt niet, ze laten hem gewoon dood gaan aan zijn verwondingen. dertunnelOndertussen heeft een filmploeg, die een film over de muur maakt, door wat er allemaal aan de hand is, ze maken een deal waar Harry het eigenlijk in het begin helemaal niet mee eens is. De camera ploeg mag alles filmen in de tunnel en hoe het verloopt, daar voor krijgen ze een heleboel geld en zullen ze hen niet verraden.
Ook komt er veel verraad voor in de film, op een geven word er een briefje doorgegeven, aan alle familie en vrienden van de personen die aan de tunnel werken, dat de tunnel klaar is en dat ze na op een bepaald tijdstip op een afgesproken plek moeten zijn en dan kunnen ze naar het westen gelokt zullen worden.
Theo (de vriend van Lotte) heeft door dat er iets staat te gebeuren en weet dat zijn vriendin graag naar haar broer Harry wil ik het Westen, dus hij denkt dat het daar wat mee te maken heeft en dat klopt ook! Hij wil niet dat zij gaat en zijn laatste mogelijk om haar dan nog tegen te houden is door haar te verraden, alleen zijn poging mislukt, hij is te laat want op het moment dat ze hun huis binnendringen is Lotte al weg. Maar in het midden van de film zit de vrouw van Matthis nog steeds vast in de gevangenis van de mislukte ontsnappingspoging, toch krijgt ze van Lotte all info over de tunnel door. Op een gegeven moment heeft de politie door dat er iets gaande is, en ze doen ze haar een aanbod. Als ze alles verteld wat ze weet, laat de politie haar vrij, en dat doet ze ook, ze verteld dat Vittorio een spion is en hij word daardoor opgepakt. De politie stapt ook naar de moeder van Fred, om haar te verhoren maar zei pleegt zelfmoord zodat ze haar niets kunnen vragen.
detunnelBijna aan het einde is de tunnel af, ze komen boven de grond, en blijken in een gebouw te zitten. Maar ook de politie weet nu van de tunnel. De politieagent de plaatsen onderzoeken waar ze al eerder aanwijzingen hebben gekregen dat er onder de grond iets aan de hand was. Ze zoeken in alle gebouwen naar de ingang van de muur. Een van de soldaten vind de ingang maar ze weten hem te pakken te krijgen, en Harry neemt doet de kleren van de soldaat aan. Uiteindelijk komen alle mensen naar een café tegenover het gebouw waar de ingang is, Harry zorgt dat het buiten veilig is en Friedrike zorgt ervoor dan de mensen in kleine groepjes naar het gebouw aan de overkant kunnen komen en de tunnel in kunnen. Alleen gaat het fout bij de laatste groep, op dat moment komen alle politie auto’s eraan, ze moeten rennen en ze schieten erop los. Uit eindelijk komt iedereen in de tunnel maar ze moeten rennen want de soldaten zitten in de tunnel achter ze aan. Tot er in het midden van de tunnel een bordje hangt, waar ze dus het westelijke deel betreden. De soldaten mogen niet verder en ze zijn veilig aan de overkant, ook de vriend van Lotte die eerst niet wilde dat ze ging is mee. Alleen Carola is uiteindelijk niet mee gekomen maar heeft er wel voor afleiding gezorgd, zodat iedereen veilig de overkant haalde.

Wat deze film met het Mauerpark te maken:
Toen in 1961 de Muur werd gebouwd liep die dwars door het huidige park, in het verlengde van de Schwedter Straße, op de plek waar nu het brede wandel- en fietspad loopt.
het Mauerpark was in de jaren dat Berlijn nog gedeeld was de grens tussen het Franse deel (westen van de Muur) en het Russische deel (in het oosten).
Het park is een gedachte aan de muur en de tijd dat de muur er stond, er staat nu ook nog een vergelijkbare muur, dus je kunt die vergelijken met de echte muur die natuurlijk nu bijna nergens meer te vinden is omdat hij afgebroken is. Op dit stuk muur waren jongeren ( en natuurlijk ook ouderen ) vrij om de muur te bekladderen met graffiti.
In de 2e wereld oorlog wilde heel veel mensen naar de andere kant van de muur, omdat ze naar familie wilden of hun geliefden, maar dat mocht niet. Veel mensen besloten allemaal zorgen manieren te bedenken om aan de andere kant van de muur te komen, maar wel een manier ze niet dood geschoten zouden worden. Er waren veel manieren uitgeprobeerd. Ook probeerde mensen een tunnel onder de muur te graven om zo onder de muur door te kunnen, maar dat was erg veel werk en het liep vaak vast. Sommige mensen hadden het idee om gewoon met een auto door de muur heen te rijden, want als ze eenmaal aan de andere kant waren waren ze veilig. Ons plekje het Mauerpark is een soort van gedachtenis aan de muur, in de oorlog heeft de muur daar doorheen gelopen. De muur is het belangrijkste van het park, in de film speelde de muur ook de hoofdrol. De hele film zie je hoe mensen via samen werking aan de andere kant van de muur proberen te komen. Het Mauerpark komt niet direct terug in de film, in het Mauerpark zelf staat de echt muur ook niet meer. De muur zelf staat een aantal straten verder, daar zijn wij ook geweest. Het was erg raar, de muur leek helemaal niet dik en het leek ook helemaal niet zo een opgaaf om er overheen te komen, maar na het zien van de film dachten we daar heel anders over, hij de film zag je dat er ongelofelijk veel prikkeldraad en soldaten die de hele dag op wacht stonden. Het is gek om naast de muur te staan en om te weten dan er jaren geleden misschien wel iemand dood is gegaan op dat punt, net als je in de film zag. In de film is wel te zien dat ze middelen hadden om mensen op te sporen als ze het idee hadden dat er onder de grond iets gebeurden. Bij de muur stonden grote borden met daarop foto’s van de tijd dat de muur er echt nog stond. De foto’s die we daar zagen, daarvan zagen we ook een soortgelijke beelden terug in de film.

User Status

Du bist nicht angemeldet.

Aktuelle Beiträge

de film 'Der Tunnel'...
Wij hebben in berlijn het mauerpark bezocht, als opdracht....
jolynalyssa - 11. Mrz, 13:17
Onze mening over Berlijn...
Wat vonden we van Berlijn? Jolyn&Alyssa: Als we...
jolynalyssa - 2. Mrz, 16:40
Ich kann kein nierderländisch,...
Ich kann kein nierderländisch, sehr schade.
deprifrei-leben - 2. Mrz, 16:13
Wat is de Berlijnse Muur...
De Berlijnse muur scheidde van 13 augustus 1961 tot...
jolynalyssa - 2. Mrz, 16:11
welke mensen werken/wonen/komen...
Vrijdag 3 Oktober 2008 waren wij in Berlijn bij het...
jolynalyssa - 2. Mrz, 15:02

Links

Suche

 

Status

Online seit 3476 Tagen
Zuletzt aktualisiert: 11. Mrz, 13:17

Credits

vi knallgrau GmbH

powered by Antville powered by Helma


xml version of this page

twoday.net AGB


Profil
Abmelden
Weblog abonnieren