Sonntag, 4. Januar 2009

Geschiedenis van het Mauerpark en wat het nu is.

mauerpark-09Wij kennen het Mauerpark nu als een leuke gezellig plek waar jong en oud kan komen om te ontspannen en van de buitenlucht, natuur enzovoort te genieten of om gezellig een potje voetbal te spelen.

Maar zo is het niet altijd geweest, rond ongeveer de negentiende eeuw was waar nu het Mauerpark is het ‘Alte Nordbahnhof’ ( een eindstation voor treinen uit het noorden ) dit station werd begin jaren zestig al niet meer voor mensen gebruikt maar nog wel voor goederen, toen in 1961 de Berlijnse Muur werd gebouwd liep die dwars door het huidige Mauerpark.
Het Mauerpark was de grens tussen het Franse deel ( dat was ten westen van de muur ) en het Russische deel ( dat was ten oosten van de muur ) de muur maakte een knik op de kruising Eberwalder – Bernauer – Oderberger – Schwedter Straße, wat nu een heel levendig kruispunt is was toen afgesloten doordat de muur daar liep richting het westen. Aan de westkant van de kruising stond een uitzichtplatform zodat men richting het oosten kon kijken.

De Muur stond eigenlijk op een onhandig punt, de muur bestond uit een voor en een achtermuur en daartussen was een stuk ‘niemandsland’ wat vol stond met wachttorens en uitkijktorens. Maar omdat de muur aan de westkant op het stuk grond stond waar eerst het station was en de muur aan de oostkant op de steile heuvel stond die het Friedrich – Ludwig – Jahn sportpark omgaf, waar nu nog steeds stukken muur vol met graffiti gestopen staan.mauerpark-06-copy
Maar doordat de Muur zo stond was hij dus ongelijk aan de oostkant liep hij hoger, wat voor de bewakers van de DDR dus heel lastig was, hierdoor was het voor hun ook lastig om de muur goed te bewaken. Een jaar voor de val van de muur heeft de DDR het toch nog voor elkaar gekregen om de Muur zoveel meter naar het westen te verschuiven dat de muur op vlak terrein stond. Dwars over de Bernauer Straße aan de zuidwestrand van het park zie je de twee rijen kinderkopjes lopen die - zoals op meer plaatsen in Berlijn - het verloop van de Muur aangeven.

Al heel snel na de val van de Muur werd het terrein gebruikt als park, ook al in de zomer van 1990 toen er nog wachttorens op het terrein stonden, twee jaar later in 1992 werd definitief besloten dat het toen nog grensgebeid als park gebruikt zou worden, waar vroeger altijd het station stond, westkant van het park, is nu elke zondag een grote vlooienmark en het stukje van de oostmuur dat op de heling van het Jahn-stadion staat word gebruikt door graffitikunstenaars vandaar ook dat de hele muur onder gespoten is met allemaal kunstwerken, dit stukje muur is een van de weinigen plekken in Berlijn waar ze ongestraft hun gang kunnen gaan, helaas is de verflucht al wel van een afstand te ruiken.

mauerpark-08Ook ’s nachts kan het nog druk zijn in het park, het grote stuk grasveld word nog wel is gebruikt voor barbecuen en kampvuurtjes, door dat de politie nog wel is een oogje dichtknijpt is het Mauerpark ook zo geliefd omdat men daar heerlijk kan genieten.

Toen wij in het Mauerpark waren kon je gelijk zien dat het echt een gebied is waar mensen komen voor hun rust, we zagen kinderen in de speeltoestellen klimmen, er waren mensen aan het joggen, mensen die hun hond aan het uitlaten waren of gewoon een stukje aan het wandelen waren.
Het is een hele rustige omgeving waar iedereen kan ontspannen maar ik kan me ook wel indenken dat er bijvoorbeeld op het grote gras veld een klein ‘feestje’ gegeven kan worden of in ieder geval een bandje dat er speelt op een mooie zomerdag en dat mensen daar lekker van kunnen genieten.

Ook in een paar foldertjes hadden we gelezen dat “bij mooi weer wordt er van het park volop gebruik gemaakt en dat levert een mooi schouwspel op. De heuvelrand op het zuiden biedt uitkomst voor zonaanbidders terwijl het lager gelegen gedeelte toneel is voor veel barbecue fans.” Vooral in de zomer word het park dus volop gebruikt dan zie je picknickende vriendengroepjes, knuffelende stelletjes, voetballers, volleyballers, fietsers, lezers: allemaal jonge mensen die van de zon genoten.
mauerpark-11
Ook vonden wij het een mooi dat het bij het Jahn-stadion staat, we weten niet of dit expres gedaan is, wij dachten van niet, maar het is wel mooi want daar worden wedstrijden gespeelt/gevoerd maar toch mogen de mensen elkaar ook, toen de Berlijnse Muur er nog stond werden de mensen van elkaar gescheiden en nu kunnen ze er gezellig met elkaar een wedstrijd spelen 2 ‘groepen’ die toch samen kunnen zijn en niet gescheiden worden, die een wedstrijd voeren maar daarnaast gewoon vriendschappelijk met elkaar omgaan. Dat vonden wij wel mooi dat het daar stond ook omdat men in het park ook samen kan zijn en niet meer gescheiden word.
deprifrei-leben - 2. Mär, 16:13

Ich kann kein nierderländisch, sehr schade.

User Status

Du bist nicht angemeldet.

Aktuelle Beiträge

de film 'Der Tunnel'...
Wij hebben in berlijn het mauerpark bezocht, als opdracht....
jolynalyssa - 11. Mär, 13:17
Onze mening over Berlijn...
Wat vonden we van Berlijn? Jolyn&Alyssa: Als we...
jolynalyssa - 2. Mär, 16:40
Ich kann kein nierderländisch,...
Ich kann kein nierderländisch, sehr schade.
deprifrei-leben - 2. Mär, 16:13
Wat is de Berlijnse Muur...
De Berlijnse muur scheidde van 13 augustus 1961 tot...
jolynalyssa - 2. Mär, 16:11
welke mensen werken/wonen/komen...
Vrijdag 3 Oktober 2008 waren wij in Berlijn bij het...
jolynalyssa - 2. Mär, 15:02

Links

Suche

 

Status

Online seit 5635 Tagen
Zuletzt aktualisiert: 11. Mär, 13:17

Credits


Profil
Abmelden
Weblog abonnieren