Dienstag, 10. Februar 2009

Wat is de Berlijnse Muur nou eigenlijk?

De Berlijnse muur scheidde van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 West Berlijn van Oost Berlijn, de Berlijnse muur was ongeveer 45 km lang. Ook is de Berlijnse muur het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Tijdens vluchtacties bij de muur van het Westen naar het Oosten zijn honderden mensen om het leven gekomen

De geschiedenis van voor de bouw van De Muur.

Na het einde van de tweede wereld oorlog, werd Duitsland gesplitst in gebieden die de overwinnaars ( dus de geallieerde landen, Amerika, Rusland, Engeland en Frankrijk ) kregen. De Polen en Russen kregen het gebied tegen oosten van de Oder en Leisse en de Rest van Duitsland werd verdeeld in 4 geallieerde bezettingszones. Ook werd Berlijn opgedeeld in gebieden.

berlijnsemuurDit deden ze met de gedachte dat als Duitsland verdeeld zou zijn, ze nooit meer in staat zouden zijn opnieuw een oorlog te kunnen beginnen. Het was niet de bedoeling om Duitsland voor altijd te delen, maar Oost en West wilde allebei een democraties Duitsland opbouwen waar het volk beslist en gelijk was, dus geen Fascisme meer waar één leider alle macht heeft. Alleen zagen de Russen de vorming van een communistisch Duitsland als ideaal, maar de westerse geallieerde wilde een parlementaire democratie.

Daardoor gingen de Polen en Russen hun gebieden steeds meer van de rest isoleren, waardoor er dus echt een definitieve deling van Duitsland aan zat te komen, in 1948 gingen de Russen blokkades langs alles door de Sovjets bezette wegen en spoorverbindingen zetten. Kort hierna werd het stadsbestuur gesplitst, Oost-Berlijn werd communistisch, en het westen van Duitsland probeerde zich weer te herenigen. Op 1949 riepen de Sovjets hun gebieden uit tot Duitse Democratische Republiek, DDR. Na deze oprichting vluchtte al veel burger van het Oosten naar het Westen, begin 1952 ging men de grens van DDR-kant af te sluiten met hekken, bewakingsposten enz. langs de grens werd een zone opgericht die men alleen mocht betreden met speciale toestemming.

Al voor de bouw van de muur controleerde de ‘Volkspolizei’ de naar het westen toe lopende straten op verdachte ‘republiekvluchtelingen’ en smokkelaars. Veel West -Belijners en mensen die uit Oost - Berlijn kwamen in het westen werken konden in Oost – Berlijn goedkoop inkomen doen met de op de zwarte markt gunstig om te wisselen Oost – Duitse mark, waardoor de economie van de DDR dus verzwakte, de muur moest ervoor zorgen dat de leegloop van zowel middelen als personen door de arbeiders enz definitief stop gezet werd. potsdamer-platz-berlijnse-muur

Steeds meer werden het Oosten en Westen van elkaar gescheiden, het verscherpte ook de koude oorlog ( wapenwedloop enz) de grens was niet gewoon een grens het was ook een grens tussen twee tegenover elkaar staande politieke ideologieën, economisch en culturele machtsblokken en invloedsferen.

In 1961 besloten Walter Ulbricht en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov een einde te maken aan de leegloop. In de nacht van 12 op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur.

Gevolgen van de bouw:

Door de Bouw raakte veel mensen hun baan kwijt omdat ze bijvoorbeeld in het Westen woonde en in het Oosten werkte of andersom, Oost – Berlijn ging achterlopen met hun mauerbaumodernisatie, de economie werd steeds slechter wat dus betekende dat er niet genoeg geld was voor de bouw van huizen, industrie, wegen, waardoor alles verouderd raakte.
Als je van West – Duitsland naar West – Berlijn wou, moest je via de “transit” zo werd deze weg genoemd, het was een weg van 150 km lang, Helmstedt was hier de grens van en deze werd streng bewaakt, bij deze grens stond je in de file omdat alles werd gecontroleerd bijvoorbeeld met spiegels onder de auto of je geen verstekelingen mee nam, je paspoorten werden goed nagekeken enz. Wanneer je dan eindelijk deze grens over was moest je binnen 4 uur in West – Berlijn zijn anders gingen de militairen je zoeken.

Bij het Oosten van de muur werd een niemandsland gemaakt, het was een stuk land dat open gelaten werd en bezaaid met landmijnen, prikkeldraad en haken kruizen, waardoor het dus onmogelijk werd om te ontsnappen. Veel mensen zijn dus ook verloren gegaan omdat ze probeerden te vluchten.

Val van de Berlijnse Muur:


Door een misverstand over een nieuwe regel waardoor Oost-Duitsers makkelijker naar het Westen mochten reizen, raakte alles dus door de war.
Tijdens een slecht voorbereide persconferentie over de nieuwe regel werd na een vraag van een Italiaanse journalist door Schabowski (woordvoerder van de SED, de Oost-Duitse communistische partij, DDR) antwoordde hij eerst met antwoorden waarbij hij de partij valmuurverdedigd. Tot hij zich versprak: “Maar vandaag is, voor zover ik weet een beslissing genomen… We hebben besloten dat iedere DDR-burger de grens over mag.” Toen gevraagd werd wanneer die regel in zou treden en Schabowski eigenlijk het antwoord niet wist, zei hij: “Sofort, unverzüglich” (onmiddellijk).

Op 31 august 1990 werd toen in het paleis “unter die linde” een overeenkomst getekend door de regering van de Bundes Republiek Duitsland en dr regering van de DDR.

Gevolgen van de val van de muur:

Na de val van de muur vierden mensen uitbundig feest, ze sloopte de muur en vlogen in armen van verloren familieleden of mensen die ze al jaren niet gezien hadden. Eindelijk was de muur gevallen.

Door de val van de muur ontdekten veel Sovjets dat het communisme zwak was en dat er afbraakmuurmeer was dan alleen het communisme, er werd ook uitbundig tegen het communisme gedemonstreerd. Vele lidstaten van de Sovjet – Unite gingen nu hun afhankelijkheid eisen. Veel kleine staten waren het er niet mee eens dat Rusland zo’n grote invloed had op hun omdat Rusland verreweg de grootste staat was. In 1991 was er zo’n grote druk op Gorbatsjov dat hij afstand deed van zijn leidinggevende plek in de Sovjet – Communistische partij en niet lang daarna werd deze partij helemaal opgeheven. Het duurde niet lang tot de hele Sovjet – Unie uit elkaar viel vele staatjes verklaarden zichzelf als onafhankelijk, waardoor Rusland in zijn eentje overbleef wat nu nog steeds zo is.

De DDR en BRD werden weer samengevoegd en hun hele regering werd opnieuw opgericht en taken werden opnieuw verdeeld. Ook de economie van de DDR moest samen weer opgebouw worden omdat die een stuk achterliep op het welvarende West - Duitsland

Voor de bewoners van Oost – Duitsland ging er een nieuwe wereld open, opeens konden zij kiezen uit heel veel verschillende merken voedsel
In Berlijn kwam er vlak na de afbraak van de Muur een regeling dat de Oost-Berlijners 100 DM (Duitse Mark) bij de bank konden ophalen om boodschappen te doen zodat ze kennis konden maken met de voor hun nieuwe producten. Ook ontstonden er souvenirkraampjes waar mensen stenen van de Berlijnse Muur konden kopen als aandenken aan de tijd toen de Berlijnse Muur er nog stond.

het gevolg was dus kort gezegd dat er een wereld open ging voor de ex-communistische landen. Ze konden na een lange periode eindelijk zelfstandig een nieuw, democratische land opbouwen.

de film 'Der Tunnel' en de link van deze film met het Mauerpark

Wij hebben in berlijn het mauerpark bezocht, als opdracht. De volgende opdracht was een film kijken die te maken heeft met de plek die wij bozogt hebben. Bij ons is het de film "der Tunnel" geworden, ik vertel kort waar de film over gaat en daarna wat deze film precies met onze plek te maken heeft.

http://www.youtube.com/watch?v=dPoPexx3BSc
http://www.youtube.com/watch?v=iKZvl7HdTkA


De film:
De film begint in augustus 1961, tijdens de koude oorlog. Het is de tijd dat de Oost-Duitse regering een muur laat bouwen. Harry Melchior(één van de hoofdrol spelers) staat bekent als een problemen maker bij de Oost-Duitse politie, hij is zwemkampioen in de DDR, hij heeft wel eens vast gezeten en ze willen hem daarom erg strak houden. Hij besluit samen met zijn vriend Matthis te vluchten naar het wenste, maar de vlucht poging lukt niet helemaal, zij zelf vluchten maar ze moeten de zus van Harry; Lotte en de zwangere vrouw van Matthis achterlaten. En dan willen ze dus als hun dierbaren ook naar die kant zien te krijgen. Dan besluiten ze dus om een tunnel de graven. Naast Matthis en Harry zijn er nog 2 mannen die der_tunnelmee doen, Fred, Vittorio en Friedrike. later in de film gaan ze nog opzoek naar meer mensen om hun ‘team’ uit te breiden, omdat het anders te lang zou duren voor de tunnel af zou komen. Ze beginnen met het graven van de tunnel, die vanuit een oude fabriek in het westelijke deel van Berlijn onder De Muur door naar Oost-Berlijn moet leiden. Tijdens het graven van de tunnel, stuiten ze op veel problemen zoals dat ze op een gegeven moment niet meer verder kunnen omdat er een betonblok in de weg zit, deze willen ze door boren met een betonboor maar boven de grond horen de honden het geluid van de boor en beginnen te blaffen, maar omdat de Duitsers door iets anders worden afgeleid kunnen ze verder gaan. Ook loopt de tunnel op een gegeven moment onder water en moeten ze er met man en macht voor zorgen dat alles niet voor niks is geweest. Om hun familie op de hoogte te houden ‘spionnen’ waaronder Fred en Vittorio naar Oost-Berlijn gestuurd om daar een briefje door te geven van bijvoorbeeld aan Lotte en zij kan het dan weer verder vertellen zodat iedereen weet hoe de situatie op het moment is en hoe ver ze zijn. De vriend van Friedrike, Heiner, ziet het wachten op het gegeven moment niet meer zitten, omdat hij door heeft dat het iets speelt tussen Harry en zijn Friedrike. Hij doet een poging om zelf langs de beveiliging te rennen en over de muur te klimmen maar onder het rennen word er op hem geschoten, toch probeer hij nog naar de muur te kruipen. Aan de andere kant staan Friedrike en Harry, ze kunnen alles horen en Harry probeert hem nog te redden maar het lukt niet, ze laten hem gewoon dood gaan aan zijn verwondingen. dertunnelOndertussen heeft een filmploeg, die een film over de muur maakt, door wat er allemaal aan de hand is, ze maken een deal waar Harry het eigenlijk in het begin helemaal niet mee eens is. De camera ploeg mag alles filmen in de tunnel en hoe het verloopt, daar voor krijgen ze een heleboel geld en zullen ze hen niet verraden.
Ook komt er veel verraad voor in de film, op een geven word er een briefje doorgegeven, aan alle familie en vrienden van de personen die aan de tunnel werken, dat de tunnel klaar is en dat ze na op een bepaald tijdstip op een afgesproken plek moeten zijn en dan kunnen ze naar het westen gelokt zullen worden.
Theo (de vriend van Lotte) heeft door dat er iets staat te gebeuren en weet dat zijn vriendin graag naar haar broer Harry wil ik het Westen, dus hij denkt dat het daar wat mee te maken heeft en dat klopt ook! Hij wil niet dat zij gaat en zijn laatste mogelijk om haar dan nog tegen te houden is door haar te verraden, alleen zijn poging mislukt, hij is te laat want op het moment dat ze hun huis binnendringen is Lotte al weg. Maar in het midden van de film zit de vrouw van Matthis nog steeds vast in de gevangenis van de mislukte ontsnappingspoging, toch krijgt ze van Lotte all info over de tunnel door. Op een gegeven moment heeft de politie door dat er iets gaande is, en ze doen ze haar een aanbod. Als ze alles verteld wat ze weet, laat de politie haar vrij, en dat doet ze ook, ze verteld dat Vittorio een spion is en hij word daardoor opgepakt. De politie stapt ook naar de moeder van Fred, om haar te verhoren maar zei pleegt zelfmoord zodat ze haar niets kunnen vragen.
detunnelBijna aan het einde is de tunnel af, ze komen boven de grond, en blijken in een gebouw te zitten. Maar ook de politie weet nu van de tunnel. De politieagent de plaatsen onderzoeken waar ze al eerder aanwijzingen hebben gekregen dat er onder de grond iets aan de hand was. Ze zoeken in alle gebouwen naar de ingang van de muur. Een van de soldaten vind de ingang maar ze weten hem te pakken te krijgen, en Harry neemt doet de kleren van de soldaat aan. Uiteindelijk komen alle mensen naar een café tegenover het gebouw waar de ingang is, Harry zorgt dat het buiten veilig is en Friedrike zorgt ervoor dan de mensen in kleine groepjes naar het gebouw aan de overkant kunnen komen en de tunnel in kunnen. Alleen gaat het fout bij de laatste groep, op dat moment komen alle politie auto’s eraan, ze moeten rennen en ze schieten erop los. Uit eindelijk komt iedereen in de tunnel maar ze moeten rennen want de soldaten zitten in de tunnel achter ze aan. Tot er in het midden van de tunnel een bordje hangt, waar ze dus het westelijke deel betreden. De soldaten mogen niet verder en ze zijn veilig aan de overkant, ook de vriend van Lotte die eerst niet wilde dat ze ging is mee. Alleen Carola is uiteindelijk niet mee gekomen maar heeft er wel voor afleiding gezorgd, zodat iedereen veilig de overkant haalde.

Wat deze film met het Mauerpark te maken:
Toen in 1961 de Muur werd gebouwd liep die dwars door het huidige park, in het verlengde van de Schwedter Straße, op de plek waar nu het brede wandel- en fietspad loopt.
het Mauerpark was in de jaren dat Berlijn nog gedeeld was de grens tussen het Franse deel (westen van de Muur) en het Russische deel (in het oosten).
Het park is een gedachte aan de muur en de tijd dat de muur er stond, er staat nu ook nog een vergelijkbare muur, dus je kunt die vergelijken met de echte muur die natuurlijk nu bijna nergens meer te vinden is omdat hij afgebroken is. Op dit stuk muur waren jongeren ( en natuurlijk ook ouderen ) vrij om de muur te bekladderen met graffiti.
In de 2e wereld oorlog wilde heel veel mensen naar de andere kant van de muur, omdat ze naar familie wilden of hun geliefden, maar dat mocht niet. Veel mensen besloten allemaal zorgen manieren te bedenken om aan de andere kant van de muur te komen, maar wel een manier ze niet dood geschoten zouden worden. Er waren veel manieren uitgeprobeerd. Ook probeerde mensen een tunnel onder de muur te graven om zo onder de muur door te kunnen, maar dat was erg veel werk en het liep vaak vast. Sommige mensen hadden het idee om gewoon met een auto door de muur heen te rijden, want als ze eenmaal aan de andere kant waren waren ze veilig. Ons plekje het Mauerpark is een soort van gedachtenis aan de muur, in de oorlog heeft de muur daar doorheen gelopen. De muur is het belangrijkste van het park, in de film speelde de muur ook de hoofdrol. De hele film zie je hoe mensen via samen werking aan de andere kant van de muur proberen te komen. Het Mauerpark komt niet direct terug in de film, in het Mauerpark zelf staat de echt muur ook niet meer. De muur zelf staat een aantal straten verder, daar zijn wij ook geweest. Het was erg raar, de muur leek helemaal niet dik en het leek ook helemaal niet zo een opgaaf om er overheen te komen, maar na het zien van de film dachten we daar heel anders over, hij de film zag je dat er ongelofelijk veel prikkeldraad en soldaten die de hele dag op wacht stonden. Het is gek om naast de muur te staan en om te weten dan er jaren geleden misschien wel iemand dood is gegaan op dat punt, net als je in de film zag. In de film is wel te zien dat ze middelen hadden om mensen op te sporen als ze het idee hadden dat er onder de grond iets gebeurden. Bij de muur stonden grote borden met daarop foto’s van de tijd dat de muur er echt nog stond. De foto’s die we daar zagen, daarvan zagen we ook een soortgelijke beelden terug in de film.

User Status

Du bist nicht angemeldet.

Aktuelle Beiträge

de film 'Der Tunnel'...
Wij hebben in berlijn het mauerpark bezocht, als opdracht....
jolynalyssa - 11. Mär, 13:17
Onze mening over Berlijn...
Wat vonden we van Berlijn? Jolyn&Alyssa: Als we...
jolynalyssa - 2. Mär, 16:40
Ich kann kein nierderländisch,...
Ich kann kein nierderländisch, sehr schade.
deprifrei-leben - 2. Mär, 16:13
Wat is de Berlijnse Muur...
De Berlijnse muur scheidde van 13 augustus 1961 tot...
jolynalyssa - 2. Mär, 16:11
welke mensen werken/wonen/komen...
Vrijdag 3 Oktober 2008 waren wij in Berlijn bij het...
jolynalyssa - 2. Mär, 15:02

Links

Suche

 

Status

Online seit 5636 Tagen
Zuletzt aktualisiert: 11. Mär, 13:17

Credits


Profil
Abmelden
Weblog abonnieren